Ranelids kovändning – tar uppdrag på Österlen gratis

"Jag är så lättad"

ÖSTERLEN. Efter att den omtyckte författaren Björn Ranelid fick nobben av Simrishamns kommun, när han begärde att få bli vigselförrättare, gjorde han slut med hela Österlen.
”Från och med nu och för all framtid ska jag aldrig mer ta ett uppdrag på Österlen”, hette det då. Men nu kovänder författaren efter att Tomelilla kommun sträckt ut en hand.
– Jag var väldigt upprörd när jag sa det där, men jag är inte långsint, säger han till Lokaltidningen.
Författaren kommer nu inte bara ställa upp och viga förälskade par på Österlen, han kommer dessutom göra det gratis.
– Jag ska inte belasta en enda kommun med mitt uppdrag. Man får 110 kronor per gång, men jag tänker inte ta ut de pengarna, inte ens ta ut milpengar om jag måste köra till vigseln. Jag gör det här av glädje och kärlek, säger han.
– Det här går inte ut på att framhäva mig som person. Jag har aldrig någonsin slagit mig för bröstet. Det ligger inte för mig.
Vad gäller andra uppdrag på Österlen backar Ranelid gällande sitt tidigare uttalande om att han aldrig mer ska ställa upp.
– Jag menade det verkligen. Jag var väldigt upprörd. Men nu när Både Tomelilla och Ystad förordat mig kommer jag att fortsätta. Jag vill inte hämnas. Inte ens på Håkan Erlandsson (kommunalråd i Simrishamn, reds anm.). Jag kan inte ens tycka illa om honom. Jag önskar honom all lycka med sitt.
Att det blev Tomelilla som till slut sa ja till Björns begäran om att bli vigselförrättare betyder mycket för honom.
– Vi hade semesterhus i Toarp mellan Tomelilla och Bollerup i många år. Jag har mycket goda minnen därifrån.
När Björn får sitt tillstånd är fortfarande oklart, men redan nu har han fått flera förfrågningar från blivande makar.
– De började trilla in så fort detta blev känt. Jag kommer i alla fall tacka ja till ett par stycken direkt, men jag kan nog inte tacka ja till alla. Jag måste hinna skriva böcker och föreläsa också. Annars blir det ju ingenting i kassan då jag inte kommer att ta betalt för vigslarna, säger han.
 
 

Publicerad 29 April 2017 08:26

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag