Behöriga lärare ska lockas med fika

Bara hälften har rätt kompetens på Färsingaskolan

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

SJÖBO. Chris Hansen-Sonestam är ny rektor på Färsingaskolan där andelen behöriga lärare är mycket låg. Men Chris har en plan.
Andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen på Färsingaskolans årskurs 5–9 är bara 45,5 procent. Endast tio andra skånska skolor har en lägre siffra. Men skolan ska pröva en ny taktik för att locka pedagogerna.
– Vi har en större samlingsannons ”Kom och gör skillnad med oss”. Jag tror att det är viktigt idag vem man har som chef och inte bara vad man tjänar. Vad man tänker om skolutveckling och hur lokalerna ser ut. I annonsen har jag bjudit in till en fika och en pratstund.
Under träffen ska Chris berätta en del om hur hon ser på skolans verksamhet. Metoden har hon testat på andra arbetsplatser tidigare när hon startat upp två nya skolor.
– Det har gett resultat. Jag är en människa som tänker utanför boxen. Ovanliga lösningar! Det går inte bara att lägga ut en annons på vanligt sätt.
De vänder sig bland annat till personer som pluggar till lärare och blir klara till sommaren. De samarbetar också med Högskolan i Halmstad för att personer som har ämneskunskaper men inte läst pedagogik ska kunna varva sin lärarutbildning med att arbeta i skolan.
Chris Hansen-Sonestam ser också möjligheten att icke utbildade lärare på Färsingaskolan skulle kunna plugga på distans och arbeta kvar halvtid på skolan. Hon ser också positivt på möjligheten att vara övningsskola för lärarstudenter och på så sätt knyta till sig ny arbetskraft.
En anledning till de många obehöriga lärarna är att Färsingaskolan har bytt ut ungefär två tredjedelar av sin personal efter sommaren.
– Det var turbulent förra året och resultatet var att rektorn inte blev kvar och i och med det var det 13 stycken som på två dagar sa upp sig. Att under sommaren hitta nya lärare som kan börja i augusti är nästan omöjligt, säger Chris Hansen-Sonestam.
Fram till Chris tillträdde hade skolan en tillfällig ledning.
– Det är mer än hälften som är obehöriga och så kan vi inte ha det.?Sen kan det vara jätteduktiga människor. Där har jag ett ansvar från skollagen att ständigt besätta platserna med behöriga, legitimerade lärare, säger Chris Hansen-Sonestam.
Samtidigt är bara hälften av lärarna tillsvidareanställda vilket beror på att man som arbetsgivare inte får tillsvidareanställa någon utan behörighet.
Sjöbo kommun som helhet har också en låg andel med rätt behörighet, 77,8 procent.? Det är den tredje lägsta andelen i Skåne. Chris Hansen-Sonestam trivs på sin nya arbetsplats.
– Det är jättespännande. Jag är inte ny som rektor med det är en ny skola och en ny kommun. Jag älskar att jobba med barn och ungdomar och vår framtid.
– Det pratas mycket om att skolan är dålig och resultaten är sämre och eleverna mår dåligt. Det är mycket negativt. Men jag ser som min uppgift att vara del i att skapa en skola där barn och ungdomar vill vara. Där vi får ett klimat där man inspirerar till lärande.


null

Publicerad 21 April 2017 06:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag