112 nya bostäder i fyravåningshus

Dessutom byggs Ängsgården ut

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

SJÖBO. 112 nya bostäder i upp till fyravåningshus ska skapas bortanför Ängsgården. Dessutom ska äldreboendet byggas ut.
Förslaget till detaljplan för området öster om Ängsgården medger 112 nya lägenheter i sex hus på upp till fyra våningar.
– Det är klart att det är ett stort projekt men det är utspritt på fem, sex år, säger Morgan Johnsson, vd på Sjöbohem som tagit initiativet till planerna.
Lägenheterna blir ettor, tvåor och treor.
– Om vi tittar framåt så är det mindre lägenheter som saknas i Sjöbo. Det byggs mest tvåor och treor just nu, säger Morgan Johnsson.
Varje byggnad får en egen parkering. Bebyggelsen ska utformas som friliggande punkthus med ljusa fasader av puts, tegel eller cementskivor. Det nya området byggs mellan Ängsgården och industrifastigheten Sundprojekt Bostads AB.
Även Ängsgården föreslås byggas ut med 30–40 mindre lägenheter med pentry.
– Det är upprinnelsen till hela projektet. När vi ändå tog fram en detaljplan för vård- och omsorgsboende så kunde vi lika gärna göra detaljplan för vanliga bostäder, säger Morgan Johnsson.
Det blir gemensamma uteytor, en ny park på över 5?000 kvadratmeter och en ny gårdsgata.
Det har sagts att Sjöbohem är på väg in i en ny fas, stämmer det?
– De senaste två och ett halvt året har vi renoverat skolan i Lövestad och byggt en ny simanläggning. Nu släpper vi samhällsbyggnadsprojekten och bygger lägenheter och bostäder, säger Morgan Johnsson.
Dessutom är punkthus i fyra våningar en ny typ av bebyggelse för Sjöbo. I förra veckan var sista dagen att skicka in synpunkter för projektet vid Ängsgården.
– Nu ska vi sätta oss ner och titta igenom synpunkter och sammanfatta samrådsredogörelsen utifrån kommentarerna. Vanligtvis ändrar vi alltid något sen skickar vi ut den på samråd igen, säger Joel Tufvesson, chef på stadsbyggnadsförvaltningen.

Publicerad 18 March 2017 06:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag