Här är 2016 genom årets ord

Pokenad, feministpappa och ghosta är några av dem

Av
Hanna Rahlén

ORD. Nu är de här. Årets nyord. Pokenad, trumpifiering och växtmjölk är några av de 43 orden som tar plats på nyordslistan som Språkrådet tillsammans med Språktidningen tar fram varje år.
– Jag spanar själv under hela året men det kommer också in en del förslag. I oktober någon gång brukar jag sedan börja gå igenom de flera tusen orden för en grov gallring och för att komma vidare därifrån måste ordet ha en viss spridning, berättar nyordsredaktören Anders Svensson.
Årets ord hänger som vanligt ihop med stora trender och händelser som samhället upplever och behöver nya ord för att beskriva. Miljö och klimat tar plats bland orden när man pratar om proteinskifte, matsvinnsbutik och lånegarderob medan Pokemon Go-trenden har gett oss ordet pokenad.
– Trumpifiering kommer säkert också vara ett sånt ord som man i framtiden kommer förknippa starkt med just 2016. Orden blir som någon slags nyårskrönika i väldigt kort format, säger Anders Svensson.
Av de nyord som presenteras i listan varje år uppskattar Anders Svensson att ungefär en tredjedel tar sig in i Svenska Akademins ordlista. För att platsa där måste ordet användas tillräckligt mycket.
Själv har Anders Svensson ett favoritord bland årets nykomlingar - ghosta - som betyder att man lämnar ett förhållande genom att helt enkelt sluta höra av sig som om man försvunnit från jordens yta.
– Det känns som ett fenomen som funnits länge men som idag märks tydligare i och med sociala medier. Det är kul med ett ord som nu äntligen beskriver just det, säger han.

Publicerad 29 December 2016 12:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag