Dan Ahtola tycker om att leka med folks föreställningar om vad en hypnotisör är. Foto: Linus Höök

Dan Ahtola tycker om att leka med folks föreställningar om vad en hypnotisör är. Foto: Linus Höök

Mystisk masshypnos med mycket humor

Estradhypnotisören Dan Ahtola vill få folk att skratta

SIMRISHAMN. En blandning mellan stand up, karaoke, teater och hypnotiska fenomen. Så beskriver Dan Ahtola sin föreställning. Han är en av få estradhypnotisörer i Sverige.
– Det är underhållning. Frivilliga ur publiken utgör den största delen av föreställningen, de är stjärnorna. Det är sketcher och humor, men det är också en spännande och mystisk show där man plockar fram det lekfulla och kreativa hos de frivilliga, säger Dan Ahtola som även jobbar med hypnoterapi.
Hur han kom in på den hypnotiska yrkesbanan var lite av en slump. Tidigare höll han på med wrestling, men en skada satte stopp för utövandet och han blev tvungen att göra någonting annat.
– Jag ville göra någonting annorlunda och kul som tillät mig att vara kvar på scenen. Att bli hypnotisör kräver mycket praktik, och inte så mycket teori, man kan alltid lära sig att bli bättre, säger han.

Krävs talang

Sin utbildning fick han hos en hypnotisör i England och för närvarande erbjuder han egna kurser. Själv tycker han att en hypnos känns avslappnande, som att blunda en stund.
Är alla mottagliga för hypnos?
– Det krävs två för att dansa. Man måste själv vilja det för att vara mottaglig. En vanlig fördom om hypnos är  att man ligger på en divan och slappnar av i 20 minuter, och så kan det vara. Men det kan också vara både längre och kortare. Vi använder ett tillstånd som redan finns där, genom att fokusera på en uppgift eller på en tanke, säger Dan Ahtola.
Kan alla lära sig att bli hypnotisörer?
– Jag skulle säga att det är som att alla kan lära sig sjunga. Alla kan utstöta ljud, men alla kan inte bli stora talanger.

På hemmaplan

Den 11 mars uppträder Dan Ahtola på Teaterbiografen Grand i Simrishamn. Han ser fram emot att möta publiken på hemmaplan och de som har förutfattade meningar kommer både att få dem bekräftade och förkastade, menar han.
– Jag tycker om att använda nidbilden av en hypnotisör, som en som dinglar med ett fickur framför ögonen på någon till exempel. Jag är där för att underhålla, det är hela poängen, det är viktigt att få folk att skratta och att känna sig bekväma, säger Dan Ahtola.

Publicerad 23 February 2016 16:00