Solveig och Bosse Liden är radarparet bakom SolBo förlag som är aktuell med nya boken Skimrande ögonblick och darar i grått. Foto. Sanna Hjalmarsson

Solveig och Bosse Liden är radarparet bakom SolBo förlag som är aktuell med nya boken Skimrande ögonblick och darar i grått. Foto. Sanna Hjalmarsson

Medkänsla och värme i ny bok

YSTAD. Skimrande ögonblick och dagar i grått. Så heter författarparet Solveig och Bosse Lidéns nya bok, som i dagarna ges ut av Solbo förlag.
Bosse och Solveig Lidén är radarparet som aldrig tröttnar på att höra varandras röster. Träffas gjorde de på bibliotekarieutbildningen i Borås, där de var kurskamrater under två år. Men det var först efter studierna som de blev ett par och när de väl fann varandra var de fast.
– Många undrar hur man både kan leva och arbeta i hop och fortfarande ha något att prata om. Så är det inte alls för oss. Vi har så mycket gemensamt och får så många idéer av varandra att det aldrig blir tråkigt, säger Bosse.
Efter att bland annat ha drivit nordens största kaffekoppsmuseum tillsammans startade Bosse och Solveig för ett drygt år sedan SolBo förlag och förverkligade Bosses dröm genom att ge ut romanen ”Mina fotspår i ditt hjärta”.
”Skimrande ögonblick och dagar i grått” är den andra boken som ges ut av förlaget, men till skillnad från den kritikerrosade debutromanen, är uppföljaren en samling kåserier och dikter, flera med ursprung från Bosses vällästa blogg.
– Alla har inte internet trots allt. Därför satsar vi på en bok så att fler ska kunna ta del av våra texter, säger han.
Tankar på en samlingsvolym har funnits länge, men det var först i somras som Bosse lyckades övertala sin hårt arbetande och studerande fru att medverka.
– Jag både jobbar heltid och pluggar på halvtid, så det krävdes ett långt sommarlov för att vi skulle få till det, säger Solveig och skrattar.
Men en bok blev det i alla fall till slut. ”Skimrande ögonblick och dagar i grått” bjuder på allt från lättsamma humoristiska vardagshändelser och dråpliga episoder, till samhällskritiska funderingar och berörande texter med en allvarsam ton.
– Vi bjuder mycket på oss själva i den här boken, vilket kräver både humor och självdistans. Samtidigt finns det en ärlighet och värme i texterna och en vilja att lyfta fram varje människas värde, säger Solveig, som utöver rollen som redaktör, även bidragit med ett antal egna texter.
– Mina texter är av det djupare slaget. Bland annat skriver jag om min mammas bortgång och om hur det var att växa upp på 70-talet med en bror med Downs syndrom. En del texter har jag svårt att läsa i dag, då de berör mig så djupt, men förhoppningsvis smittar det av sig på läsarna, säger hon.
Inledningstexten är dock av det mer lättsamma slaget och kan även ses som en liten flirt med våra lokala läsare.
– Jag älskar Kurt Wallander, så vad passar då bättre än att den första texten handlar om ”Min vän Kurt”, avslutar Bosse.

Publicerad 21 October 2014 09:00