”Det är ingenting ?jag blir rik på, men det viktiga är att kunderna blir nöjda”, säger Maja Lindfors som i augusti startade tygaffären Maja Mångsidig. Förra veckan öppnade hon i nya lokaler hemma i Lövestad. ?Foto: Anja Degerholm

”Det är ingenting ?jag blir rik på, men det viktiga är att kunderna blir nöjda”, säger Maja Lindfors som i augusti startade tygaffären Maja Mångsidig. Förra veckan öppnade hon i nya lokaler hemma i Lövestad. ?Foto: Anja Degerholm

Maja tar nya tag i Lövestad

Mötet med den berömda väggen ledde till en ny och mångsidig riktning i livet

LÖVESTAD. ?Maja Lindfors säger att hon alltid har haft ett brinnande intresse för tyg, ja nästan ett maniskt samlande. Men om någon sagt till henne för ett år sedan att hon skulle starta egen tygbutik hade hon skakat på huvudet.
– Min dröm var att starta ett bed and breakfast i Småland. Men när husköpet inte gick i lås så fick Plan B bli Plan A istället, berättar Maja Lindfors.
Plan B var att sälja tyger på nätet, och i somras började idén att ta form. I slutet av augusti flyttade hon in i tillfälliga lokaler på Hammargränd. Hon fick starta eget-bidrag och Lena Ytterberg som mentor. Därefter gick det snabbt.
– Precis efter att jag hade startat en Facebook-sida började ordrar att trilla in. Och jag hade inte ens skaffat ett bankgironummer!
I affärplanen står det att Maja ska sälja tyger på nätet, sy lite inredningsdetaljer och demonstrera mat i butiker. Men riktigt så blev det inte.

”Känns rätt”
I samband med Sjöbodagarna i höstas lånade hon High Fives förra lokaler på Västergatan, och där blev hon kvar fram till årsskiftet. I förra veckan hade hon nyöppning i nya lokaler i Lövestad.
– Folk frågar mig ”vad ska du i Lövestad och göra?”. Men det känns helt rätt att öppna här. Jag hoppas att det kan bidra till att fler hittar till Lövestad och upptäcker vilken mysig by det är. Men även att andra affärsidkare kan ha nytta av att jag startat här.
I det lilla grå huset på Södergatan har det tidigare varit cykelaffär, diversehandel – och tygaffär.
– Så nu är cirkeln sluten, konstaterar Maja.
Att Maja Lindfors överhuvudtaget blev egen företagare var mest en slump. Efter tjugo år som barnskötare på flera av kommunens förskolor och åtta år på Lassessons i Sjöbo sa det stopp.
– Jag gick in i den berömda väggen. Och efter det kände jag att jag var tvungen att göra något annat.

Livslångt intresse
Det var för 2,5 år sedan, och mycket har hänt i Majas liv sedan dess.
– När jag var sjuk så stickade och virkade jag mycket, det blev som terapi.
Men intresset för att arbeta med händerna är nästintill livslångt.
– Innan jag öppnade butiken hade jag 48 bananlådor med tyger hemma, och min man Jonnie tyckte nog att jag var lite tokig. Han har hjälpt mig mycket med butiken, och han har insett att jag inte är ensam. Det finns fler tygtokar där ute, säger Maja med ett skratt.
Tanken är att hon ska sälja både på nätet och i butiken i Lövestad.
– Jag tänkte ägna förmiddagarna åt att packa nätordrar och ha öppet på eftermiddagarna.
Hon fick tillträde till lokalen innan jul, och sedan dess har det bytts el och renoverats.
– Vi har jobbat nästan dygnet runt. Och det har gått tack vare hjälp av min man och vänner och bekanta som ställt upp.

Vill starta grupp
Framöver hoppas hon på att det kan bli aktiviteter i butiken, så som stickkafé eller sykurser.
– Det hade varit kul att dra igång en hantverksgrupp här i Lövestad, lite som Kreativa Klasaröd. Jag vet att det finns många flitiga hantverkare ute i stugorna.
– Och det blir bättre om vi hjälps åt. En mygga gör ingen sommar, säger Maja Lindfors.

Personligt

Namn: ?Maja Lindfors. Bor: ?Lövestad, ursprungligen från Västerbotten. Gör: ?Driver tygbutiken Maja Mångsidig som nyligen öppnade i Lövestad.

Publicerad 24 January 2014 09:00