Eliten tar ut svängarna

SM i grässlalom lockar proffsen till Brösarp

Av
Pauline Bengtsson

Pauline Bengtsson

SLALOM PÅ GRÄS. Alpina stjärnor fast på gräs. I Brösarps backar går det mest utför. I alla fall för Brösarps alpina skidklubb som arrangerar grässlalom för andra året i rad.
Fabian Rimfors är skidåkaren som en dag satt på bussen på väg till jobbet i Kristianstad. När han tittade upp mot Brösarps backar, som så många gången förr, fick han plötsligt ett infall. Tänk om han skulle kunna få med sig skidklubben och arrangera slalom på gräs. En sport som är stor utomlands men som definitivt inte samlat några större skaror i Sverige.
– Jag började googla i telefonen och såg att sporten var stor i Centraleuropa och dessutom så hålls ett VM vartannat år, berättar Fabian Rimfors som i skrivande stund håller på med förberedelserna inför tävlingarna.
Man kan ställa upp som lag eller köra individuellt. Tidigare alpina juniormästarinnan, Paulina Grassl, som i vintras debuterade i alpina landslaget för seniorer, deltog och kom på andra plats när Brösarps alpina skidklubb arrangerade tävlingarna på gräs förra året.

Inte enbart proffs

Men tävlingarna är öppna för alla.
– Även om man är en van skidåkare betyder det inte att man är en stjärna på gräs. Innan man vänjer sig känns det annorlunda. Som att ha pansarvagnar under fötterna. Men ganska så snabbt suddas skillnaderna ut, säger Fabian Rimfors som själv deltog 2012 när den första tävlingen i Brösarp gick av stapeln.
I år håller han sig utanför tävlingarna.
– Jag sätter ju banan, skrattar han.
Fabian Rimfors kommer från en skidåkarfamilj. Hans gammelmorfar, Olle Rimfors, var mannen som tillsammans med Sigge Bergman tog utförsåkningen till Sverige 1934 genom boken "På skidor i Alperna". En bok som bygger på deras alpina skidstudier i Hannes Schneiders berömda skidskola i St. Anton am Arlberg under två månader 1934. Under studieresan tävlar Rimfors också för Sverige vid alpina VM i St Moritz där han hamnar på 37:e plats i slalom och 39:e plats i störtlopp.
Dagen börjar med ett kval och till eftermiddagens utslagsfinaler. Men även i kvalet kan man vinna ett pris. Bästa tid tilldelas antingen ett lag eller individ.
– Vill man ställa upp i lag går det. Då beräknar vi en snittid och snabbaste laget tar hem ett par grässkidor från tillverkaren Christian Balek. Annars är det de individuella tiderna som gäller för att kvalificera sig till finalen, säger Fabian Rimfors.
Anmälan på plats
Förra årets vinnare var Edvard Nord från Torsby skidgymnasium. I år tror Fabian på fler starter än förra året.
– 2012 hade vi 30 starter vilket var många med tanke på att vi roddade ihop tävlingen på några veckor. I år är vi mycket mer förberedda och har redan 30 föranmälda.
Har man egen hjälm, pjäxor och stavar tar man med det samt kontanter. Har man ingen utrustning lånar man på plats.
– Det går bra att anmäla sig precis innan kvalet. Men vi kan ta in högst 25-30 personer till så först till kvarn..., säger Fabian Rimfors.
Kvalåkningen inleds klockan 10.00 på fredag.Varje deltagare har två kvalåk på tid men bara det snabbaste räknas. De 15 snabbaste åkarna är kvalificerade till finalerna plus ett "wild card" som lottas ut bland övriga åkare. Du kan samtidigt tävla i lagform som till exempel klubb eller by. För att bilda lag krävs minst tre deltagare. Finalerna körs som parallellslalom och det är först ner som gäller.

Publicerad 17 July 2013 09:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag