Senior Sport School är ett project som ska stimulera seniorer att vara aktiva i föreningslivet. Skolan startar i Sjöbo under vecka 12. Foto: Andreas Ekholm, Skåneidrotten.

Senior Sport School är ett project som ska stimulera seniorer att vara aktiva i föreningslivet. Skolan startar i Sjöbo under vecka 12. Foto: Andreas Ekholm, Skåneidrotten.

Sportskola för seniorer startar i Sjöbo

I Senior Sport School får kommunens äldre chansen att testa olika sporter

Av
Konstantin Foussianis

BREDDIDROTT. Föreningsliv handlar ofta om ungdomsverksamhet och elitidrott. I Sjöbo glömmer man dock inte bort seniorerna. Nästa vecka är det premiär för Senior Sport School där alla över 60 får prova på olika idrotter.

Man behöver inte heta Ragnar Skanåker för att utöva sport efter att 60-strecket passerats. I Sjöbo inleds nu ett stort projekt där ett av syftena är att seniorer ska få en aktiv fritid som bland annat präglas av idrott. Senior Sport School är en satsning i samverkan mellan Region Skåne, Skåneidrotten och Sjöbos kommun.
– Vi vill inspirera deltagarna till att ta en aktiv roll inom idrotten. Det handlar ytterst om hälsoamt åldrande genom meningsfull sysselsättning, säger Pauline Holst som är en av ledarna i projektet.

Tolv träffar
Kursen startar i vår och består av 12 träffar med fysisk aktivitet, teori, matlagning, utbildning i hjärt-/lungräddning, med mera.
– Senior Sport School bygger på de fyra hörnpelarna för ett gott åldrande: goda matvanor, social gemenskap, meningsfull sysselsättning samt fysisk aktivitet, säger Pauline Holst.
I samarbete med det lokala föreningslivet kommer deltagarna att få prova på olika sporter. Gymnastik, vattengympa, skytte, styrketräning och golf står på programmet och intresset för Senior sport school är oerhört stort.

Stort intresse
På informationträffen i februari kom över 100 personer men endast 20 får alltså plats på kursen, Bland dem som sökt in till Senior sport school finns makarna Gertie och Håkan Jonasson från Sjöbo.
– Det ska bli kul att testa golf och så ser jag fram emot skyttet, som är en sport jag aldrig skulle ha provat på annars, säger Gertie.
– Skytte är jag van vid sedan min tid i Malmö. Matlagningen blir den största utmaningen för mig, säger Håkan.
Så skingra er ungdomar – det är dags för seniorerna att inta Sjöbos idrottsarenor!

Publicerad 15 March 2012 10:00